Fin Swe Eng

Kotikunnan rooli ihmiskaupan uhrin auttamisessa

Jos auttamisjärjestelmään otetulla uhrilla on Suomessa kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta, on auttamistoimien järjestämisestä vastuussa lain mukaan hänen kotikuntansa. Auttamisjärjestelmä antaa konsultaatiota kotikunnalle ja kotikunta voi hakea uhrille annetuista erityispalveluista korvausta valtiolta.

Auttamisjärjestelmän asiakkuus velvoittaa kotikuntaa järjestämään auttamistoimet

sosiaalityöntekijän-tapaaminen-toimistollaJos auttamisjärjestelmään otetulla uhrilla on Suomessa kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta, auttamistoimien järjestämisestä on vastuussa hänen kotikuntansa. Käytännössä tämä tarkoittaa asiakkuutta kotikunnan sosiaalitoimessa.

Mikäli auttamisjärjestelmään otettu uhri ei ole vielä kotikuntansa palveluiden piirissä eikä kotikunnan viranomaisilla ole hänestä vielä mitään tietoa, auttamisjärjestelmä ohjaa ja auttaa asiakkaan hänelle kuuluvien palveluiden piiriin. Auttamisjärjestelmä toimii siten yhden luukun periaatteella: sen kautta uhrille järjestyvät palvelut, joihin hänellä on ihmiskaupan uhrina oikeus.

Auttamisjärjestelmä tekee myös kotikuntalaisen kohdalla päätöksen auttamisjärjestelmään ottamisesta sekä asiakkuuden päättämisestä auttamisjärjestelmässä.


Katso kuinka toimit, kun asiakkaanasi on ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakas. Uhrin kohtaamiseen ja toimintaan uhrin kanssa on olemassa omat ohjeensa. Ohjeet auttavat sinua toimimaan, kun asiakkaanasi on ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakas.