Fin Swe

Narkotikaberoende Susanna tvingas att begå brott

Berättelsen och karaktärerna är fiktiva. Berättelsen bygger på verkliga händelser, men detaljerna har ändrats.

”Om du tjallar så dödar vi dig”, fick Susanna ofta höra. De skulle inte ens behöva säga det högt, hon förstod i alla fall. Om Susanna åkte fast för butiksstöld berättade hon aldrig om sin situation för polisen. Hon bara var tyst och vägrade tala tills hon fick abstinenssymtom. Då skrek och svor hon åt poliserna. När hon fick mat kastade hon tallriken mot väggen. Det var lika bra, för Susanna hade ingen aptit heller.  Effekten av fentanyl varade inte länge, och i häktet började hon alltid darra och kräkas.

Nuori-nainen-rannallaSusanna fick sin första dos av fentanyl av sin pojkvän. För Susanna var drogen en väg ut ur hennes depression, ångest och längtan. I början fick Susanna fentanyl av sin pojkvän alltid när hon behövde en dos. Hon fick en liten plåsterbit att suga på för att få små doser. Senare lärde hon sig att injicera vätskan från plåstret i armen. Sedan började Susannas pojkvän klaga på att hon skulle förstöra deras ekonomi. Fentanyl var en dyr drog, men de lät bli att betala hyran och blev skuldsatta. Till slut blev Susanna bostadslös och det blev slut mellan henne och pojkvännen.

När skulderna ökar utsätts Susanna för våldsam indrivning

Susanna kontaktade en grupp som sålde fentanyl och bad om att få en dos. Hon fick ingenting. Susanna hade redan stora skulder och kunde inte köpa nya droger. Dessutom krävde langarna att Susanna skulle betala tillbaka också hennes ex-pojkväns narkotikaskulder. Susanna förklarade att hon inte har sådana summor pengar. Då slog någon henne på huvudet så kraftigt att hon föll omkull.

Då Susanna senare vaknade upp höll hon på att svimma igen av smärtan. Hon befann sig i en lägenhet och upptäckte att hon var omringad av tre personer varav en höll en kniv mot hennes strupe. Då berättade de för Susanna vad som skulle hända därnäst. Eftersom Susanna inte ens hade försökt att avbetala sin skuld hade den tiofaldigats. Nu gällde det att vara smart och göra som hon blev tillsagd.

Susanna tvingas att begå brott

Susanna tvingades att begå brott för att betala tillbaka sin skuld. Langarna visade henne var hon ska slå till och vad hon ska göra. Det var inte möjligt att vägra.

Susanna åkte aldrig fast för de inbrott som hon begick. Det var enkelt att bryta sig in i sommarstugor, men då var bytet nästan alltid av lågt värde. Langarna körde Susanna till närheten av ett lämpligt hus och lät henne utföra inbrottet. Sedan skjutsade de henne till nästa ställe. Susanna stal även mobiltelefoner som hade lämnats obevakade på kafébord. I butiker försökte hon komma åt så dyra produkter som möjligt.

Allt det som Susanna lyckades stjäla tog hon tillbaka till lägenheten och gav till langarna. Susannas liv kretsade kring jakten på nästa fentanyldos. Hon var som en robot, beredd att göra vad som helst för att få sin dos och undvika att bli misshandlad. Om hon återvände till lägenheten utan att ha lyckats stjäla någonting av värde, blev hon misshandlad och fick i stället avbetala sin skuld genom att bli våldtagen. Susanna var maktlös i sin situation. Hon kände att hon hade hamnat i en återvändsgränd.

I denna berättelse missbrukar karaktärerna fentanyl. Den används även för smärtlindring. I verkligheten kan drogen vara vilket som helst beroendeframkallande narkotiskt preparat.