Fin Swe Eng

Hur kan du hjälpa?

Du har en roll

För att kunna hjälpa offer för människohandel måste offret först identifieras. Just du kan ha en betydande roll i att identifiera ett offer och att hitta hjälp.
För att kunna hjälpa offer för människohandel måste offret först identifieras. Just du kan ha en betydande roll i att identifiera ett offer och att hitta hjälp.

Har du fallit offer för människohandel?

Du kan få hjälp!

Du kan få hjälp från staten och organisationerna. Beroende på situationen kan hjälp betyda bl.a. trygg inkvartering, hälsovård, handledning och juridisk hjälp.

I Finland har ett offer för människohandel särskilda rättigheter. Du kan kontakta oss konfidentiellt, diskutera din situation och få information om hur du kunde hjälpas. Kontakten binder dig inte till något.

Du kan läsa mer om hjälp som erbjuds under Sök hjälp.


Vi hjälper dig, ring

029 54 63 177

Du kan kontakta Hjälpsystemet för offer för människohandel konfidentiellt utan att berätta ditt namn eller var du är. Vi betjänar på finska, svenska och engelska. I fråga om andra språk är tolkning möjligt.

I nödsituationer där ditt liv eller trygghet hotas, ring det allmänna nödnumret 112.


Du kan få hjälp...

  • även om du ursprungligen glidit in i situationen frivilligt
  • även om du har gjort dig skyldig till brott
  • även om du uppehåller dig olagligt i landet
  • oavsett om du är finsk medborgare, medborgare i något annat land eller saknar medbor-garskap.
  • även om du inte är säker på huruvida det är fråga om människohandel
  • oavsett din ålder, ditt kön eller din sexuella läggning, din religion eller politiska åsikter
  • även om det inte pågår en förundersökning om människohandelsbrott i ditt ärende

Eventuella offer för människohandel, deras minderåriga barn som står under deras vårdnad i Finland och personer som har vittnesstatus kan få hjälp. Tröskeln för tillhandahållande av hjälp och stödtjänster är låg.

Berättelser

Aktuelt

17.01.2019 PRESSMEDDELANDE: Rekordstort antal offer för människohandel har hänvisats till hjälp – flera offer för människohandel i Finland

Hjälpsystemet för offer för människohandel tog emot 163 nya klienter i fjol. Enligt uppskattning hade 52 av dessa personer i Finland blivit utsatta för utnyttjande som tyder på människohandel. Totalt 18 av personerna som blivit offer för människohandel i Finland hade utsatts för människohandel för sexuellt utnyttjande, vanligen hade de tvingats till prostitution. Uppgifterna framgår av en färsk lägesrapport från hjälpsystemet för offer för människohandel.

Läs mera

30.07.2018 Pressmeddelande: Flera offer för människohandel för sexuellt utnyttjande har identifierats i Finland

I år innan slutet av juni har 76 nya klienter upptagits i hjälpsystemet för offer för människohandel. Det har uppskattats att 30 av dessa personer har i Finland blivit utsatta för utnyttjande som tyder på människohandel.Uppgifterna framgår av den senaste halvårsrapporten som publicerats av hjälpsystemet för offer för människohandel.

Läs mera


#ihmiskauppa på Twitter

@aki_nykanen Juuri näin. Syy voi lisäksi olla muun yhteiskunnan kyvyssä tunnistaa rikoksia ja niiden uhreja. Juuri… twitter.com/i/web/status/1…
Auttamisjärjestelmän asiakkaat edustavat 53 kansalaisuutta. #ihmiskauppa ei rajoitu mihinkään tiettyyn kansalaisuut… twitter.com/i/web/status/1…