Fin Swe Eng

Työkaluja ihmiskaupan vastaiseen työhön

Materiaalia koulutustarkoitukseen sekä tavoittavan työn välineeksi. Kirjalliset materiaalit sisältävät esitteitä ja julisteita, joita voit itse tulostaa tai painattaa. Käsi-käyntikortti Eri kielillä tuotetut videot auttavat ymmärtämään ihmiskauppaa, kertomaan mahdolliselle uhrille hänen oikeuksistaan ja kohtaamaan  uhri oikein.

Organisaatiot voivat tilata auttamisjärjestelmän julisteita ja esitteitä osoitteesta ihmiskauppa.auttamisjarjestelma@migri.fi.

Kirjalliset materiaalit

Tietoa uhrille auttamisjärjestelmästä eri kielillä

ihmiskauppa.fi -sivustolla on tietoa useilla eri kielillä ihmiskaupasta sekä avusta, johon uhrilla on oikeus. Näihin erikielisiin teksteihin pääset myös täältä. Tekstin sisältö vastaa pääosin Hae apua-osion sisältöä.

Tietoa löydät seuraavilla kielillä: albania, arabia, bulgaria,dari,eesti, kiina, kurdi kurmandzi, puola, ranska, romania, somali, thai, venäjä ja vietnam.

Näe näkymättömiä -esite

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän esite kertoo kuinka toimia, jos uskot kohdanneesi ihmiskaupan uhrin. Esitteessä kerrotaan myös palveluista, joihin mahdollisella ihmiskaupan uhrilla on oikeus. Esite on tarkoitettu henkilöille, jotka saattavat työssään tai vapaa-ajallaan kohdata ihmiskaupan uhrin. Kyseessä ei siis ole suoraan mahdolliselle uhrille jaettava esite. 


Painovalmiin esitteen voit ladata tästä.

Näe näkymättömiä -juliste

ihmiskauppajuliste pieni palanenIhmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän juliste muistuttaa tunnistamaan ihmiskauppaa ja ohjaa olemaan yhteydessä auttamisjärjestelmään.


Julisteen on suunnitellut Markkinintitoimisto Kitchen Oy ja taiteilija Pietari Posti.

Painovalmiin julisteen voit ladata tästä.

"Käyntikortti" työvoiman hyväksikäytön uhrille

Tämän pienen kortin voi sujauttaa huomaamatta henkilölle, jonka epäilet olevan työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhri. Kortissa on kysymyksiä, joiden avulla mahdollinen uhri voi tunnistaa hyväksikäytön omissa tai kollegansa olosuhteissa, sekä yhteistiedot auttamisjärjestelmään ja työsuojeluviranomaiselle. Kortteja ovat käyttäneet työssään mm. työsuojeluviranomaiset.

Kortti on tarkoitettu painatettavaksi tavallisen käyntikortin kokoisena.
Alta voit ladata kortin eri kielillä.

Suomi
Englanti
Arabia
Bengali
Kiina
Kurdi
Persia
Turkki
Urdu
Vietnam
Venäjä


Lista ihmiskaupan tunnusmerkeistä

Koulutustarkoitukseen ja muistilistaksi  sopiva, helposti tulostettava lista ihmiskaupan tunnusmerkeistä on saatavilla suomeksi ja englanniksi. Jaa listaa tuttavillesi tai laita se työpaikkasi kahvihuoneeseen muistuttamaan siitä, kuinka ihmiskauppaa voi tunnistaa. Lista  on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella.

Tunnusmerkkilista suomeksi
Tunnusmerkkilista englanniksi


Videot

Ihmiskaupan uhrilla on oikeus apuun


Tämän videon voit näyttää mahdolliselle ihmiskaupan uhrille, kun haluat kertoa hänelle hänen oikeuksistaan sekä mahdollisuudesta saada apua Suomessa. Video on julkaistu suomeksi, englanniksi, arabian kielellä, thain kielellä sekä venäjäksi. Alla olevat linkit aukeavat uuteen ikkunaan.


Video on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella.

Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit


Video auttaa ymmärtämään mitä ihmiskauppa on ja kuinka sitä voi tunnistaa. Video voi auttaa myös ihmiskaupan uhria tunnistamaan ihmiskaupan mahdollisuus omassa tilanteessaan. Video on julkaistu suomeksi, englanniksi, arabian kielellä, ranskaksi, thain kielellä sekä venäjäksi. Alla olevat linkit aukeavat uuteen ikkunaan.


Video on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella.


Video työntekijän oikeuksista SuomessaVideossa kerrotaan kattavasti ja kansantajuisesti työntekijän oikeuksista Suomessa. Videolla kerrotaan myös siitä, mitä työsuhteessa ei saisi tapahtua ja milloin työntekijä voi olla joutunut jopa rikoksen uhriksi. Video voi auttaa työntekijää tunnistamaan hyväksikäytön merkkejä omassa työsuhteessaan.

Videon on laatinut Rikosuhripäivystys (www.riku.fi). Video on julkaistu englanniksi, arabian kielellä, bengalin kielellä, darin/persian kielellä, hindin kielellä, kiinaksi, nepalin kielellä, kurdin/soranin kielellä sekä thain kielellä. Toistaiseksi video ei ole saatavissa suomeksi. Alla olevat linkit aukeavat uuteen ikkunaan.

Tunnista ihmiskauppa - rauhoitu kuulemaanVideo kertoo, miten esimerkiksi sosiaali- tai terveysalojen työntekijät voivat valmistautua kohtaamiseen vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen kanssa. Animaatiossa kuvataan hyviä käytäntöjä ihmiskaupan uhrin tunnistamistilanteessa, jotta kohtaaminen olisi turvallisen tuntuinen ja mahdollistaisi luottamuksen rakentumisen työntekijän ja ihmiskaupan uhrin välille.

Video on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella ja se on toistaiseksi saatavissa vain suomeksi.

Koulutusta

Euroopan Neuvoston HELP-projekti (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals) tarjoaa ilmaisen verkkokurssin eurooppalaisen ihmiskauppalainsäädännön soveltamisesta. Kurssi on tarkoitettu tuomareille, syyttäjille, asianajajille, lakimiehille, esitutkintaviranomaisille sekä muille oikeustieteen alan ammattilaisille.  Kurssi on laadittu ihmisoikeusnäkökulmasta ja keskittyy uhrin suojelemiseen.

Kurssin etusivulle (aukeaa uuteen ikkunaan).