Mitä on ihmiskauppa?

 

Ihmiskaupassa joku käyttää hyväksi toista ihmistä.

 

Se ihminen, jota käytetään hyväksi, on ihmiskaupan uhri.

 

Se, joka pakottaa tai huijaa toista ihmistä tai se, joka käyttää hyväksi toista ihmistä, on rikoksentekijä.

 

Ihmiskauppa on rikos.

 

Suomen laki sanoo, että ihmiskauppaa voi olla 

-         paritus eli toisen ihmisen seksipalveluiden myyminen

-         pakkotyö

-         elinkauppa eli ihmisen elimien myyminen

-         kaikki muu sellainen toiminta, joka loukkaa toisen ihmisarvoa.

 

Rikoksentekijä huijaa tai pakottaa uhrin tekemään esimerkiksi seksityötä. Rikoksentekijä voi uhkailla uhria, olla väkivaltainen tai pitää uhria vankina.

 

Ihmiskauppaa tehdään monella tavalla. Uhrin on ehkä pakko myydä seksiä tai tehdä työtä seksiteollisuudessa tai seksiviihteessä. Uhria voidaan muutenkin käyttää seksuaalisesti hyväksi.

Ihmiskauppa voi olla myös pakottamista muuhun työhön. Uhri voi joutua tekemään pitkiä työpäiviä ilman vapaa-aikaa. Palkka voi olla hyvin pieni tai sitä ei makseta ollenkaan. Uhrille on ehkä valehdeltu siitä, millainen työpaikka on tai mitä työtä hän joutuu tekemään.

Ihmiskaupan uhri voidaan pakottaa myös

-         solmimaan avioliitto

-         antamaan oma lapsi adoptoitavaksi

-         kerjäämään rahaa

-         tekemään rikoksia.

 

 


Oletko sinä ihmiskaupan uhri?

 

Ihmiskauppa on piilorikollisuutta. Se tarkoittaa, että ihmiskauppaa ei ole helppo tunnistaa tai huomata. Uhriksi voi joutua kuka vain. Uhri voi olla suomalainen tai ulkomaalainen, nainen, mies tai lapsi.

 

Alla on kysymyksiä, joiden avulla voit tunnistaa ihmiskaupan merkkejä.

 

 

Oletko vapaa lähtemään työpaikastasi silloin, kun itse haluat?

Jos et voi liikkua vapaasti, kysymyksessä voi olla ihmiskauppa. Vapautta voidaan rajoittaa eri tavoilla. Rikoksentekijä voi esimerkiksi:

-         pitää uhria vankina

-         olla väkivaltainen

-         uhkailla uhria

-         alistaa uhria jollain muulla tavalla.

Rikoksentekijä voi alistaa uhria monella tavalla. Jos uhri ei osaa puhua suomea, hän ei voi pyytää apua. Jos uhri on velkaa rikoksentekijälle, rikoksentekijä voi pakottaa uhrin tekemään työtä niin kauan, että uhri on maksanut velan. Jos uhri on tullut Suomeen ilman oikeita papereita, rikoksentekijä voi uhkailla uhria poliisilla. Uhri on siis jollain tavalla riippuvainen rikoksentekijästä.

 

 

Onko sinua pahoinpidelty fyysisesti, henkisesti tai seksuaalisesti?

Ihmiskaupan uhreille tehdään usein monenlaista väkivaltaa.

 

 

Missä sinun passisi ja muut henkilöllisyystodistuksesi ovat?

Rikoksentekijät ottavat joskus ulkomaalaiselta uhrilta passin tai henkilöllisyystodistuksen pois. Uhrilla on silti oikeus saada apua Suomessa.

 

 

Onko sinun palkkasi sellaista kuin suomalaisissa sopimuksissa sanotaan? Maksatko työnantajallesi rahaa ruuasta tai asumisesta?

Ulkomaalaiselle työntekijälle ei saa maksaa pienempää palkkaa kuin suomalaiselle työntekijälle. Suomessa työehtosopimus määrää, paljonko työntekijälle pitää vähintään maksaa palkkaa. Palkan pitää olla samanlainen kaikille, jotka tekevät samaa työtä. Vaikka sinä olisit hyväksynyt pienemmän palkan, työnantajasi täytyy maksaa sinulle samaa palkkaa kuin suomalaisille työntekijöille.

Ihmiskaupan uhrit saavat usein liian pientä palkkaa. Joskus heidän täytyy maksaa palkasta paljon rahaa vuokraan tai matkakuluihin. Joskus uhrilta otetaan rahaa maksuksi sellaisista papereista, joita ei oikeasti ole tehty.

 

 

Asutko kotona vai työpaikalla?

Uhria voidaan hallita niin, että hänelle tarjotaan asunto työnantajan tiloissa. Uhrin on ehkä pakko maksaa asunnosta liian korkeaa vuokraa.

 

 

Järjestikö työnantaja sinulle matkan Suomeen?

Moni ihmiskaupan uhri tulee Suomeen laillisesti. Työnantaja järjestää uhrille oleskeluluvan. Myöhemmin työnantaja kuitenkin vaatii uhrilta rahaa ja sanoo, että uhrin pitää maksaa siitä, että pääsi Suomeen ja sai työpaikan.

 

 

Pelkäätkö, että sinulle tai jollekin läheisellesi voi tapahtua jotain ikävää, jos lopetat työt?

Rikoksentekijät uhkailevat usein ihmiskaupan uhria ja hänen perhettään.

 

 

Tämä sivu on mukautettu selkokielelle. Lisätietoa Selkokeskuksesta.

 

 


Tulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä