Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä


Jos olet ihmiskaupan uhri, sinulla on oikeus saada apua. Suomessa toimii ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä. Auttamisjärjestelmää hallinnoi Joutsenon vastaanottokeskus.

 

Joutsenon vastaanottokeskuksen puhelinnumero on 029 546 3177.

 

Kun soitat meille, työntekijämme puhuvat kanssasi siitä, millaista apua tarvitset. Sinun tilanteestasi riippuu, millaista apua tarjoamme. Kun päätämme, millaista apua tarjoamme sinulle, otamme huomioon ikäsi ja turvallisuutesi. Palvelumme ovat vapaaehtoisia. Sinun ei siis ole pakko ottaa niitä vastaan.

 

Voimme tarjota sinulle esimerkiksi:

-         ruokaa

-         turvallisen paikan, jossa voit asua

-         sairaanhoitoa

-         rahaa; vastaanottorahaa tai toimeentulotukea

-         terapiaa ja keskusteluapua

-         neuvontaa esimerkiksi oikeusasioissa

-         tulkkien ja kielenkääntäjien palveluja

-         paluun kotimaahan, jos toivot sitä

-         muuta apua.

 

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, saat nämä palvelut kotikunnastasi. Auttamisjärjestelmä voi auttaa sinua löytämään oikeat palvelut.


Kuka muu voi auttaa?

 

Jos epäilet rikosta, voit ottaa yhteyttä poliisiin. Sinun ei siis tarvitse olla varma siitä, että on tapahtunut rikos. Voit kertoa epäilystäsi poliisille nettivinkin kautta.

 

Työsuojeluhallinto auttaa sinua työsuojeluasioissa. Työsuojelu tarkoittaa, että työpaikalla täytyy olla turvallista ja että työympäristöstä ei saa aiheutua vaaraa terveydelle.  Voit ottaa yhteyttä työsuojeluhallintoon myös silloin, jos työsuhteesi ehdoissa tai työpaikkasi työhyvinvoinnissa on ongelmia.

 

Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä on edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua syrjintään.

 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toimii myös kansallisena ihmiskaupparaportoijana ja seuraa ihmiskauppaan liittyviä ilmiöitä. Raportoija voi myös antaa oikeudellista neuvontaa ja poikkeuksellisesti avustaa uhreja oikeudessa.

 

 

Myös monet järjestöt auttavat ihmiskaupan uhreja:

Ensi- ja turvakotien liitto auttaa lapsia ja perheitä, jotka tarvitsevat turvaa. Ota yhteyttä, jos joku perheessäsi on väkivaltainen tai uhkailee, tai jos pelkäät, että joku voi viedä sinulta lapsesi.

 

Monika-Naiset Liitto tarjoaa apua maahanmuuttajanaisille ja -lapsille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa.

 

PRO-tukipiste auttaa seksityöntekijöitä.

 

Raiskauskriisikeskus Tukinainen auttaa ihmisiä, joille on tehty seksuaalista väkivaltaa.

 

Suomen Mielenterveysseura edistää psyykkistä hyvinvointia. Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskus tarjoaa nopeaa kriisiapua ja vertaistukea ryhmissä.

 

Rikosuhripäivystys auttaa rikoksen uhreja.

 


Tämä sivu on mukautettu selkokielelle. Lisätietoa Selkokeskuksesta.

 

 


Tulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä